55 Social Housing Units in Bermeo


The aim of the project is to design a bioclimatic building.

It is designed in the same way as local vernacular architecture, although using modern technologies. The orientation intents to improve solar gains and natural ventilation. The climatic conditions were evaluated using the Givoni program to determinate the amount of solar protection or solar gains needed in order to obtain optimum comfort conditions. All apartment typologies are designed to permit cross ventilation.

Most of the materials used in the building are recyclable, re-useable and have low environmental impact in their own manufacturing. The roof has rainwater storage systems to re-use in toilets/irrigation and solar panels for domestic hot water consumption. The insulation of the building has been improved by increasing the thickness of natural insulation materials and central heating is provided by two low temperature boilers.

Windows are maximized in the north facade to maximize natural light gains. The south façade contains horizontal shadings to reduce solar gains during the summer, although allowing them in winter. The dark internal floors use their own high thermal mass to increase passive solar gains.

This building has achieved a grade A certificate according to the CEE/CADEM criteria.

Location and year of Project:Bermeo (Vizcaya) July 2003
Project Director:Ramón Ruiz-Cuevas Peña
Senior Architects:Adolfo Moro Quintana
Client:VISESA, Vivienda y Suelo de Euskadi S.A. (Gobierno Vasco)